Terug naar de Donderberg
In Terug naar de Donderberg laten de bewoners zien dat ondanks alle problemen en tegenkrachten samenleven in een wereldwijk mogelijk is.
Het andere Arabische geluid
De roep om vrijheid en waardigheid stond centraal in de Arabische lente van 2011. Ineens drongen stemmen door die in het decennium na 9/11 nauwelijks in de westerse media werden gehoord. De roep om verandering van binnenuit en de opkomst van liberale bewegingen geven hoop op een ander Midden-Oosten.
Petra Stienen, auteur van het succesvolle Dromen van een Arabische lente, beschrijft in dit essay welke verwachtingen jonge activisten, zakenlieden, journalisten en kunstenaars in de Arabische wereld hebben van het nieuwe Midden-Oosten, en van gelijkwaardige
bondgenootschappen met het Westen. In Stienens nieuwe boek ligt de nadruk op de gevolgen van de veranderingen in de Arabische wereld voor de rest van de wereld, en voor Europa in het bijzonder.
Dromen van een Arabische lente
Meer dan tien jaar heeft de diplomate Petra Stienen zich beziggehouden met mensenrechten in het Midden-Oosten. Tijdens haar werk op de ambassades in Ca•ro en Damascus ontdekt ze dat mensenrechtendiplomatie niet zo eenvoudig is als de Haagse politiek en het Nederlandse publiek denken. In haar ontmoetingen met mensenrechtenactivisten, journalisten en kunstenaars vraagt de auteur zich af of een westerse diplomaat wel iets kan betekenen voor mensenrechten in landen als Egypte en Syri’.
In Dromen van een Arabische lente laat Petra Stienen zien hoe zij als diplomate in de 21e eeuw wil werken. Door de hoofdstad te verlaten en het land in te gaan, vriendschappen te sluiten en de tijd te nemen, bedrijft ze diplomatie op de vierkante meter, waarbij ontmoetingen met mensen centraal staan.
Tijdens haar diplomatieke zoektocht ervaren we met Petra Stienen hoe Egyptenaren en Syri’rs uit alle lagen van de bevolking hun dromen hebben over democratie, vrijheid, de rol van de islam en over een leven voorbij de cultuur van de angst.